SMA hastası bireylere ve ailelerine sağlık, eğitim ve sosyal alanlarda erişilebilir hizmetler sunmak, yeni tedavi yöntemlerinin uygulanmasını desteklemek için çıktığımız bu yolda; sağlıklı yarınlara ulaşmak için çalışıyoruz. Çalışmalarımıza güç veren en önemli gelir kaynaklarından biri de Vakfımıza bağışlanan gayrimenkullerdir.

 

Gayrimenkul bağışlarında vakfımız aşağıdaki kriterleri dikkate almaktadır:

 

  • Bağışlanmak istenen gayrimenkulün tapusunun bulunması, üzerinde ipotek, şerh, haciz, vergi borcu vb. bulunmaması,
  • Üzerinde miras ve diğer konularla ilgili hukuki problem bulunmaması,
  • İmar olarak sit alanı, yeşil alan, belediye kamulaştırma alanı, güvenlik ve arkeolojik alan içerisinde bulunmaması.

 

Gayrimenkul bağışınızı iki yolla yapabilirsiniz:

  • Tapu Dairesi

Tapu Dairesinde yapılan bağışlarda iki çeşit uygulama bulunmaktadır.

  • Şartsız Bağış: Vakıf yetkilisi bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Dairesinde, gayrimenkulün tüm haklarını vakfa aktaracak şekilde işlemi gerçekleştirirler.
  • İntifa Haklı Bağış: Vakıf yetkilisi bağışçı ile birlikte ilgili Tapu Dairesinde, bağışçının vefatına kadar kullanabileceği şekilde gayrimenkulün devrini gerçekleştirirler. Bağışçı, gayrimenkulü vefat edene kadar kullanabilir, restore edebilir, kiralayabilir ama satamaz, devredemez. Vefatından sonra gayrimenkulün tüm hakları vakfa geçer.

 

  • Vasiyetname ile Yapılan Bağış:

Bağışçı, sahibi olduğu gayrimenkulün, ölümünden sonra, Türkiye SMA Vakfına kalmasını istiyorsa, noter huzurunda bir vasiyetname düzenler.

 

Gayrimenkul bağışı vasiyetnamesinin düzenlenmesi için, bağışçının resmi sağlık kurumlarından bir sağlık raporu alması ve noterdeki vasiyetname işleminin de raporun alındığı aynı gün yapılması gerekmektedir. Noter işlemi sırasında, nüfus kâğıdı, gayrimenkulün tapusu, 5 adet resim ve iki kişinin de şahit olarak bulunması istenir. Bağışı yapan kişi, vasiyetnamenin bir suretini vakfımıza vermek zorundadır. Bu belge vakfımızın arşivinde saklanır.

Vasiyetnamenin düzenlenmesinden sonra, Noterlik, bağışçının kayıtlı bulunduğu Nüfus Memurluğu’na, şahsın vasiyeti bulunduğuna dair bir bilgi yazısı yollar. Vefat gerçekleştiğinde, görülecek olan davada, kişinin kayıtlı bulunduğu Nüfus Memurluğu’ndan nüfus kayıt sureti isteneceğinden, ortada bir vasiyet bulunduğu ilgili mahkemece anlaşılır ve Vakfımız bu aşamada devreye girmiş olur. Mahkemenin kararı kesinleştiğinde, ilgili Tapu Dairesinde Vakıf adına tescil işlemi tamamlanır.

 

Gayrimenkul Bağışı:

Vakfımıza gayrimenkul bağışı yapmak için aşağıdaki linkte bulunan formu, tapu fotokopisini bagis@sma.org.tr adresine göndermeniz ya da bize 0507 449 79 05 numaralı telefondan bize ulaşmanız yeterlidir.