10.11.2023
Okunma Sayısı : 2336
Paylaş :

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda SMA Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Hakkında Açıklama Yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı sunumda, SMA hastalarının uzun süredir beklediği Risdiplam adlı ilacın ruhsatının kesim aşamasına geldiğini söyledi. Bakan Koca; etken maddesi Nusinersen olan ve 2019 yılından itibaren geri ödeme kapsamına alınan Spinraza ve ruhsatlandırma süreci devam eden Risdiplam’ın bakanlığın tedavi rehberinde bulunduğunu ifade etti. Ayrıca daha önce gen tedavisi ve nadir hastalıklar için kurulacağı açıklanan hastanenin de hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

Türkiye SMA Vakfı olarak; her fırsatta ve yaptığımız görüşmelerde dile getirdiğimiz gibi, SMA tedavisinde erken tanı kadar ilaca erken başlanması ve hekim inisiyatifinde düzenli kullanılması tedavinin başarısında kritik öneme sahiptir. Açıklamaları umut verici bulmakla birlikte, zamanla yarışan SMA hastalarının en önemli beklentisinin tedavide kullanılan tüm ilaçların, bilimsel kriterler ve verilere uygunluğu olan hastaları kapsayacak şekilde SGK geri ödeme kapsamına dahil edilmesi olduğunu belirtmek isteriz. Vakıf olarak süreci yakından takip etmeye devam edeceğiz.